måndag 3 oktober 2011

hakan i marken

funderar jag på att lära in på Aston för platsliggningen. Tänker som så att han kanske känner sig säkrare när han har en tydligare uppgift.
Är det någon som har erfarenhet av det och hur har ni tränat det?

Target eller handtarget eller?

Tacksam för förslag!

5 kommentarer:

  1. Jag har inte kommit så värst långt med mitt hakan i backen så jag vet inte hur hållbart det är på lång sikt, jag har shejpat utan target. Började med hunden i ligg och mig sittande framför (fuskade genom att ha godishanden lågt :-)), tänkte att det här går ju aldrig men helt plötsligt började han trycka hakan neråt! När han fått ner hakan började jag med omvänt lockande för att befästa.

    Trodde inte han kunde det så värst men när vi gick kurs för några helger sen och skulle titta på skifte mellan sitt och ligg så stoppade han hakan i backen hela tiden - eftersom det var det som gett utdelning på sista tiden så satsade han på platt fall ända från sitt, blev ruskigt framtung och kom knappt upp igen, knashund :-) Gick dock snabbt att belöna upp "vanligt" ligg - men kan vara bra att tänka på att ligg och ligg med hakan i backen är två ganska olika positioner!

    SvaraRadera
  2. Tack, snälla Karin för feed-back! Kanske bra att lägga på signal ganska tidigt då?? Hakaligg - plats och vanligt ligg - ligg.
    Funkar det inte är det ju bara att låta bli att använda "plats" som kommando.
    Eller hur?

    SvaraRadera
  3. Så tänker jag också. Jag kom på att jag nog aldrig tänkt på vart huvudet ska vara i ett vanligt ligg - man belönar en grej (tror man) och får med en massa jox på köpet. Men det ska ju inte vara något problem för jyckarna att hålla isär det om man tränar ordentligt! Men det verkar väl bäst att göra ligg - plats och aldrig direkt till plats?!

    SvaraRadera
  4. Jag kommer ha på Jett att Plats betyder hakan i backen. Det är det kommandot jag kommer använda vid platsliggningen. Ligg kommandot använder jag vid alla andra moment och jag tror inte alls att det ska vara så svårt för hundarna att skilja på. Skulle de lägga ner hakan vid ett "ligg" så är det inte hela världen egentligen. Men man får försöka att "fela" hunden om den lägger ner hakan vid ett "ligg", för att kanske befästa mer att det inte är hakan i backen jag är ute efter där.

    SvaraRadera
  5. Tack för bra tips tjejer!! Jag ska försöka shejpa in det här och sen utvärdera hur det funkar. Blir ett bra "dåligt väder projekt" :-)

    SvaraRadera