onsdag 2 november 2011

belöning eller störning...???

ibland är dom där aha-upplevelserna i hundträning så fascinerande!

Om jag börjar från början så har jag haft problem med ett moment i KF-låda träningen med Wille. När jag lagt ut leksak framför lådan för att han ska stanna i position och sen på ok springa och ta sin belöning så har han smygit fram till lådan och liksom eyat leksaken. Har inte kunnat komma åt det här på nåt bra sätt och började tappa hoppet.
När vi resonerar om det på Malinkursen så kommer hon till slut fram till att leksaken egentligen blir en störning i det läget. Han fokuserar för mycket på sin leksak och inte på det jobb han ska göra för att få ta den!

Intressant! När vi sen testade lite grejer med två leksaker, en tennisboll (favoritbelöning) och fleecefläta (favoritbelöning när ingen boll finns) så blev han verkligen frustrerad och fastnade på bollen, eller den som hade bollen.

Back to basic alltså och damma av den roliga valpleken - it´s your choice. Sen gå vidare med att lägga ut leksaker som störning som inte får bli till belöning förrän arbete utförts. Jag ska också ha två likadana leksaker - en som ligger ute och en som han får av mig för att minska intresset för den som ligger "död" där  ute.

Det här ska bli så spännande att se utvecklingen på.

Så roligt det är att ständigt lära sig mer om hundträning och sin hunds tankar.

1 kommentar:

  1. Viktigt med balansen belöning/uppgiften. Man vill ju ha en hund som är het på sin belöning utan att glömma sin uppgift...
    För hunden måste ju göra sin uppgift för att få belöningen... balans gång hela tiden... men roligt också att klura med en förhoppning att få till det :)
    Kats

    SvaraRadera